Sunday, November 29, 2015

integralni sutlijaš

Ovo je najbrži slatkiš na svetu, onaj kog se sećamo svi iz detinjstva, a u ovoj varijanti bi trebalo da je podosta i zdraviji.
Obično se ljudi namršte kad pomenem integralni pirinač, grebe ih u grlu - kažu, nije to onaj ukus na koji smo navikli. Budu veoma iznenađeni kad shvate da je i u ovom sutlijašu integralni pirinač. Jer, jelo je meko, podatno, izuzetno kremasto, a pirinač ipak blago i potpuno neodoljivo hrska pod zubima - to je jedino što ga razlikuje od sutlijaša na koji smo navikli. I mi tu razliku obožavamo, pa otkad smo otkrili ovakav sutlijaš, onaj stari ni ne pravimo.




Potrebni sastojci:


  • 2 šolje integralnog pirinča
  • 1 1/2 šolja sojinog mleka u prahu
  • pola kašikice arome vanile
  • pola kašikice cimeta
  • 9 šolja vode
  • suvo grožđe ili neko drugo suvo ili sveže voće za posipanje, ovo ne mora, sutlijaš je sam po sebi već sasvim ukusan

Ja ga pripremam u ekspres loncu. Stavim sve sastojke, navijem ringlu na najjače, pa kad se pištaljka oglasi, smanjim na najmanju vatru i ostavim da se polagano kuva bar sat vremena.



Na sajtu Efedre, moje omiljene prodavnice zdrave hrane (nama i najbliže kvalitetne, uredne i dobro snabdevene, sa dobro informisanim prodavačicama)kažu: Sojino mleko, po svom sastavu slično je kao kravlje mleko, međutim, sadrži mnogo više proteina u odnosu na kravlje, ali manje masti. Ne sadrži holesterol i odličan je u prevenciji i lečenju od kardiovaskularnih bolesti i u dijetetici. Bogato je vitaminima iz B grupe, vitaminom E i A. Od minerala nalaze se značajne količine kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, mangana, bakra selena i silicijuma. Antikancerogeno je, i pomaže u borbi protiv malignih oboljenja, čisti jetru i preporučuje se i muškarcima i ženama.

Ima puno godina da smo proredili upotrebu kravljeg mleka u kući. Dve mlađe ćerke su odrasle na ovsenom, prosenom, sojinom, pirinčanom i heljdinom mleku. Najradije koristimo ovo:



Taj nam se ukus najviše sviđa, pošto smo isprobali i sve ostale koji su na tržištu. Pravi se od soje koja nije genetski mutirana, makar tako piše na pakovanju, ukusa je veoma sličnog mleku, lako svarljivo, jednostavno je za pripremu. Uvozi se iz Češke, sadrži kukuruzni sirup u prahu i verovatno je zbog njega pomalo slatkasto, pa kafu sa ovim mlekom ne treba sladiti, kao ni sutlijaš. Mleko u plavoj kutiji, od istog proizvođača, nije ovako slatko i odlično je za bešemel i sosove koji se prave na bazi mleka.



Priprema se lako: 6 kafenih kašičica mleka u prahu zaliti sa 250gr tople vode i promešati. Od istog proizvođača uvozi se i pirinčano i heljdino mleko. Oba su isto veoma ukusna, samo mene pomalo nervira talog koji se od njih napravi u kafi, pa ih ređe kupujem. Heljdino je izvrsno zimi. Heljda je žitarica koja se jede zimi, da bi ugrejala organizam, zato kad zagudi zima, u kutijicu u kojoj obično nosim sojino mleko na posao, sipam heljdino. Zaista deluje, čak i na moju skoro bolesnu zimogrožljivost.




Ovo nije sponzorisani post, ovo je prosto moje iskustvo i sa divnom prodavnicom, i sa proizvodom koji koristim više od decenije. A uz to, u Efedra prodavnicama, ne znam zašto, ovo sojino mleko je daleko jeftinije nego kod drugih. U prodavnici u gornjem Zemunu, već znaju, kako uđem, tako skudaju dve kutije sa police, iako odlazim tamo jednom do dva puta mesečno samo, iako su veliki i imaju ogroman promet. To je Zemun koji volim.







No comments:

Post a Comment