Sunday, December 3, 2017

mango & makadamija prevrnuti kolač - Mango & Macadamia Upside-Down Cake


Kolač sa egzotičnim sastojcima - makadamija orahom, mangom, listićima kokosa i rumom. Pravi izbor za prvi sneg u Beogradu? Što da ne. Kolač je divan. Meni sneg baš i nije. A u ovoj visoko vodenastoj verziji nije nikako. Dakle - biram da odjezdim na neke Karibe na ovom kolaču...



Scroll down for the recipe in English:

Ovo je još jedan kolač po receptu iz knjige Cake Keeper Cakes - šezdeset treći po redu koji pravim. Lako ga je napraviti, kao i sve iz te knjige do sada, a još lakše pojesti. Plesala sam danas polako, zbog tog divnog umora koji me saleće ovih dana. Posle jučerašnje radionice, a pre današnje porcije posla, dobro je da sam imala snage za ples, čak sa primesama uspomena na disco... Uz još jednu GistroFM emisiju, napravih još jedan kolač i prođe još jedna nedelja. 




Potrebni sastojci:
Za toping:

  • 1⁄2 šolje (115 g) putera
  • 3⁄4 šolje smeđeg šećera
  • 2 kašike ruma
  • 1⁄3 šolje zaslađenih pahuljica kokosa
  • 1⁄3 cup neslanih makadamija oraha
  • 2 manga

Za kolač:

  • 1 šolja brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1⁄4 kašikice soli
  • 3 veća jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašikica rendane korice od limuna
  • 6 kašika mleka
  • 1 kašikica ekstrakta vanile



Rernu zagrejati na 175°C. Podmazati kalup i pobrašnjaviti ga.

Mango prepoloviti, izvaditi mu seme, oljuštiti koru i iseći na tanke režnjeve.

Puter grejati u maloj zdeli na srednje jakoj vatri gok ne počne da peni. Umešati smeđi šećer, smanjiti vatru i kuvati, uz stalno mešenje 2 minuta. Umešati rum. Preručiti ovo u kalup tako da prekrije dno kalupa. Posuti mešavinom pahuljica od kokosa i seckanih makadamija oraha.




Poređati preko ovoga parčiće manga.

Pomešati brašno, prašak za pecivo i so i prosejati.

Ulupati belanca dok se ne formiraju jasni vrhovi kad se izvadi metlica miksera. Preručiti ih u drugu posudu, a u istoj posudi umutiti žumanca sa šećerom. Mutiti oko 5 minuta, dok ne pobele i ne poveća im se zapremina znatno. 

Umešati smesu sa brašnom tako da bude glatka.

Umešati rendanu koricu limuna, mleko i vanilu.

Nežno umešati u ovo umućena belanca.

Preručiti smesu preko poređanog manga i pažljivo poravnati špatulom.

Peći dok kolač ne dobije zlatnu boju i čačkalice ne pokaže da je pečen - za šta će trebati oko 45 minuta.

Po vađenju iz rerne, ostaviti oko 5 minuta da se prohladi, pa prevrnuti kolač na žicu. Može se desiti da je neki deo topinga ostao zalepljen za kalup - ništa strašno, samo ga sastrugati sa kalupa i prelepiti.

Kolač se može služiti i mlak, posle dvadesetak minuta hlađenja, a može se jesti i sasvim hladan.





For the topping:

  • 1⁄2 cup (1 stick) unsalted butter
  • 3⁄4 cup packed dark brown sugar
  • 2 tablespoons dark rum
  • 1⁄3 cup sweetened flaked coconut
  • 1⁄3 cup unsalted macadamia nuts, finely chopped
  • 2 medium mangoes, peeled, pitted, and thinly sliced

For the cake:

  • 1 cup unbleached all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1⁄4 teaspoon salt
  • 3 large eggs, separated
  • 1 cup granulated sugar
  • 1 teaspoon grated lime zest
  • 6 tablespoons milk
  • 1 teaspoon pure vanilla extract




Make the topping:

1. Preheat the oven to 350ºF. Grease a 9-inch round nonstick cake pan and dust with flour.

2. Heat the butter in a medium saucepan over medium heat until foaming. Whisk in the brown sugar, turn the heat to low, and cook, whisking, for 2 minutes. Stir in the rum. Scrape the mixture into the prepared pan and tilt to cover the bottom of the pan. Sprinkle the coconut and macadamia nuts over the sugar mixture. 

Arrange the mango slices on top. Set aside.




Make the cake:

1. Combine the flour, baking powder, and salt in a medium mixing bowl.

2. In a large mixing bowl, beat the egg whites with an electric mixer until they just
hold stiff peaks. Transfer to another bowl.

3. Place the egg yolks and granulated sugar in the large mixing bowl (no need to wash it) and beat on medium-high speed until pale yellow and increased in volume, about 5 minutes. Mix in the lime zest, milk, and vanilla. Stir in the flour mixture until smooth. Gently fold the whipped egg whites into the batter.

4. Pour the batter over the mangoes, gently spreading it into an even layer with a spatula.

5. Bake until the cake is golden and a toothpick inserted into the center comes out
clean, 40 to 45 minutes. Transfer the pan to a wire rack and let stand for 5 minutes.

6. Holding the pan and a plate together firmly with oven mitts, immediately invert
the hot cake onto the plate. If necessary, replace any fruit stuck to the bottom
of the pan. Let the cake cool for 20 minutes and serve warm, or serve at room temperature.

7. Store uneaten cake in a cake keeper at room temperature, or wrap loosely in plastic and store at room temperature for up to 2 days.





This is sixty-third cake from Cake Keepers Cake cookbook, by Lauren Chattman, on my blog. This is the cookbook that I find out thanks to Joyce's food blog named Kitchen FlavoursI'm linking this post with Cookbook Countdown #24 hosted by Kitchen Flavours and Emily's Cooking (Makan2) Foray.







A pre kolača - još dve delicije: Tetka Mašin složenac i krem čorba od brokolija i karfiola sa mlevenim semenkama:








2 comments:

  1. Oh my! That is one delicious cake, I want a slice... or three!

    ReplyDelete
  2. I like everything about the cake, the tropical flavours, sounds really good!
    And your mushroom dish looks delicious!

    ReplyDelete